niedziela, 30 grudnia 2012

Pychotka.

Jedno z ciast, które bardzo często gości na naszych stołach: z okazji imienin, urodzin czy świąt. Tym razem nic nie zmieniałyśmy ani nie dodawałyśmy, przepis w całości pochodzi z domowego zeszytu. To klasyczne ciasto spokojnie można przygotować na rodzinne świętowanie, zasmakuje i naszym babciom i tym najmłodszym. Z dodatkiem powideł śliwkowych,orzechów i bezy. Przełożone puszystą budyniową masą. Sukces gwarantowany:)



 

 

 


Przygotowanie:60 minut.
Czas pieczenia: 30 minut.
Gotowe do podania:na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.

Ciasto:

  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 400g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
  • 200 g masła
  • ½ litra mleka
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 60 g masła

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przygotować dwie blachy 21x26 cm.

Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z masłem. Dodać 4 żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na pół i wyłożyć nimi blaszki. Posmarować po równo powidłami.

Białka ubić na sztywno z cukrem. Podzielić na pół i położyć na powidła. Całość posypać pokrojonymi orzechami.

Piec 30 minut, pozostawić do ostygnięcia.

Masa:

W części mleka rozrobić obie mąki z żółtkami. Resztę mleka położyć na gaz. Kiedy zacznie się gotować wlać do niego wcześniej przygotowany budyń. Mieszać, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.

Masło ustrzec z cukrem na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas mieszając.

Przygotowaną masę położyć na jeden wystudzony blat i przykryć drugim.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać sklarowane masło i mieszać aż, składniki się połączą.

Przełożone ciasto polać polewą, przed podaniem trzymać całą noc w lodówce.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Layered cake.

This cake is a classic dessert in Poland. A lots of people make this cake for the different occasions. It's very delicious and pretty quick. With walnuts, plum stew and fluffy mousse.




Preparation: 60minutes.
Cooking: 30minutes.
All ready:second day.

Serves:30 pieces.

Pastry:
  • 200g butter
  • 100g caster sugar
  • 400g all purpose flour
  • 4 eggs
  • 2 tbsp sour cream
  • 1 tsp baking powder
Mousse:
  • 200 g butter
  • ½ l milk
  • 5 yolks
  • 200 g caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 3 tbsp cornmeal
Moreover:
  • 300 g plum stew
  • 1 cup walnuts, roughly chopped
  • 150 g semi-sweet chocolate
  • 60 g butter

Directions:

Pastry:

Preheat the oven to 200C. Prepare two spring-form pans ( 21x26 cm each).

Mix together the flour, baking powder and butter. Then add 4 yolks and cream, Knead the dough until well combined and smooth.

Split the pasty into two and roll into the spring-form pans, spread the plum stew.

Beat the withes with sugar. When it's stiff stop beating and spread on the plum stew. Sprinkle both with chopped walnuts

Bake 30 minutes. Set aside to chill.

Mousse:

Heat 2/3 of the milk. The rest of the milk mix with yolks and both flours. When milk is very hot add the mix and stir until smooth and stiff. Set aside to chill.

Beat the sugar with the butter. When creamy and fluffy start adding the milk pudding. Beat until well combined.

 Prepared mousse spread on on of the cakes and cover it with the second one.

Icing:

Melt the chocolate. Then add melted butter and stir until it's well combined. Spread the icing on the top of the cake.

Prepared layered cake set aside into the fridge. Has to stay in the fridge at least one night before serving.
Bon apetit!!




Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

7 komentarze:

Ervisha pisze...

Rzeczywiście ciasto Pychotka :D

deserowo pisze...

Pięknie Ci wyszło :) też uwielbiam to ciacho :)

Droczilka pisze...

Znam i bardzo, bardzo lubię. :-)

kuchcikOla pisze...

o widzę, że zrobiłaś z polewą... też muszę kiedyś tak spróbować ;) uwielbiam to ciasto! :)

Kamciss pisze...

Prezentuje się pięknie i pysznie :)

Luna pisze...

Wygląda fajnie, ja robiłam z bezą na górze :) Wyszło pycha, pozdrawiam!

Ona pisze...

Nic by mnie nie zmusiło do czekać na zjedzenie do kolejnego dnia;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.