czwartek, 6 grudnia 2012

Ramyun.

Kolejne (i na pewno jedno z wielu:)) dań azjatyckich. Tym razem prosto z Korei. Ramyun to jedno z najpopularniejszych koreańskich dań. Koreańczycy jadają je praktycznie codziennie w różnych formach i kombinacjach. Dokładny przepis na ramyun bardzo ciężko znaleźć gdyż praktycznie każdy przyrządza je inaczej. My do naszego „idealnego” ramyun doszłyśmy po wielu próbach. Ogólnie rzecz biorąc jest to zupa na rosole, na bazie pasty chilli oraz pasty miso (sojowej). Głównym dodatkiem jest makaron: może być bądź inny dowolny. Naszym ulubionym jest makaron Udon. Poza tym w zupie znajdują się grzyby mun, ananas, krewetki, marchewka i por. Jeżeli ktoś nie przepada za owocami morza, krewetki śmiało można zastąpić gotowanym kurczakiem. Wszystkie składniki o nietypowym brzmieniu można nabyć w Kuchniach Świata bądź przez internet. Życzymy smacznego i gorąco polecamy to orientalne danie:)

 


Przygotowanie: 10 minut.
Czas gotowania: około 15 minut.
Gotowe do podania:30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1 porcja
  • 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego
  • ¾ łyżki sojowej pasty miso
  • ½ łyżeczki pasty chilli*
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół szklanki soku ananasowego
  • 50 g krewetek*
  • połowa marchewki
  • kawałek pora ( biała część)
  • 100 g ananasa świeżego lub z puszki
  • 10 g grzybów mun
  • 1 jajko
  • 70 g makaronu Udon
  • szalotka

Wykonanie:

* Pasta chilli jest ostra, więc ilość zależy od tego jaką mamy tolerancję na chilli. Cała łyżeczka pasty sprawi, że zupa będzie bardzo, bardzo, bardzo ostra, analogicznie można dodać ½ lub ¼.
Krewetki można kupić już przygotowane, od razu do zjedzenia. Ważne żeby nie były mrożone, wtedy tracą cały swój smak. Dość przyzwoite i tanie, gotowe krewetki można zakupić w Lidlu. Droższe w Kuchniach Świata

Grzyby mun moczyć 10 minut we wrzątku.

Ananasa, marchewkę i pora pokroić na kawałki.

W dużej misce podgrzać rosół. Jeżeli nie mamy rosołu w 250 ml wody należy rozpuścić jedną kostkę rosołową.

Kiedy rosół będzie się gotował wlać sok z ananasa i sos sojowy. Dodać pasty i dokładnie rozmieszać. Potem dodać warzywa, grzyby, krewetki, ananasa, posiekaną szalotkę. Wsypać makaron i gotować około 5-7 minut. Gdy makaron będzie al dente na wierzch wbić jajko. Gotować pod przykryciem do momentu kiedy makaron będzie całkiem miękki a jajko ścięte z wierzchu.
Uwaga! Woda przez cały czas musi być wrząca, nie należy skręcać gazu miedzy dodawaniem składników.

Podawać gorącą, posypana szalotkami.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Ramyun.

Ramyun is a very popular Korean soup. It's really hard to find proper recipe because ingredients depends on personal preferences . We create ( after a few failures:)) our perfect ramyun. It's based on chicken or vegetable stock, miso and chilli paste, prawns, mun mushrooms and vegetables. He main ingredient is Udon pasta. Very delicious dish – you will never forget this taste!

Preparation: 10minutes.
Cooking: 15minutes.
All ready: 30 minutes.

Serves:1 bowl.

  • 250 ml vegetable or chicken stock
  • ¾ tbsp miso paste
  • ½ tsp chilli paste
  • 1tbsp soy sauce
  • ½ cup pineapple juice
  • 50 g prawns
  • ½ medium carrot
  • a piece of leek ( white part)
  • 100 g fresh or canned pineapple
  • 10 g mun mushrooms
  • 1 egg
  • 70 g UDON pasta

Directions:

Mun mushrooms souse in hot water 10 minutes.

Chop the pineapple, carrot and leek into small pieces.

In a big bowl heat the stock.

When the stock is boiling add pineapple juice, soy sauce. Then add both pastes and stir well.
Add vegetables, mushrooms, prawns, pineapple.

Add the udon pasta i boil 5-7 minutes. Pasta has to be al dente. Then add the egg and boil till udon is well cooked and eggs is hard-boiled.

Serves hot:)






Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



2 komentarze:

kimek smak-indii.ugu.pl pisze...

No, wygląda przepysznie, jeśli smakuje tak samo, to szacunek. Uwielbiam Tom Yum, muszę teraz spróbować Ramyuna.

szpulka:-) pisze...

Dziewczyny! wasze danie wygląda przepysznie...chętnie bym wypróbowała przepis :-)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.