wtorek, 22 stycznia 2013

Tort karmelowy.

Zjawiskowy i pyszny, kolejny tort do kolekcji. Tym razem przekładany masą karmelową, z czekoladowymi biszkoptami i smakowitą dekoracją. Często zastanawiamy się jakie ciasta są dobre do transportu np. gdy chcemy zrobić komuś niespodziankę lub prezent. Ten nadaje się idealnie. Krem maślany o smaku karmelu jest bardzo sztywny i dobrze wytrzyma transport. Ten tort jest dość prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasy. Zasmakuje wszystkich miłośnikom karmelowych smaków no i rzecz jasna czekolady:)


 

 


Przygotowanie:30 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania:około 2 godziny.


Ilość porcji z przepisu: 14 kawałków.

Ciasto czekoladowe:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Karmelowy krem maślany:
  • 600 g masła
  • 8 białek jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 400 g gotowej masy karmelowej ( krówkowej)

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 tortownice (24 centymetry każda) – dna wyłożyć papierem.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.


Karmelowy krem:

Do dużej miski wlać wrzątek i postawić na gazie. Do drugiej mniejszej wbić białka i położyć na wrzątek. Podgrzewać, aż będą ciepłe. Następnie dodać szczyptę soli i sok z cytryny i zmiksować na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. W drugiej misce ubić masło na puch. Dodać białka i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać masę korówkową i miksować dopóki masa nie będzie sztywna. Może to chwile potrwać.

Ciasta przełożyć kremem i udekorować. Trzymać w lodówce. Przed podaniem schłodzić 10minut.

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Caramel cake.

 

Delicious chocolate cake with caramel butter cream filling. This cake is perfect if You want transport it somewhere. It's very stable and the cream is very stiff. Cake isn't very difficult to make and absolutely stunning and delightful.


Preparation: 30minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: 2 hours.

Serves:14 pieces.

Chocolate cake:
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee

Caramel butter cream:
  • 600 g unsalted butter
  • 8 egg whites
  • a pinch of salt
  • 1 tsp fresh lemon juice
  • 100 g caster sugar
  • 400 g ought fudge

Directions:

Cake:

Prepare 3 cake tins (22 cm each) – line bases with baking paper . Preheat the oven to 180 degrees.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Prepared dough transfer from bowl to tins: 1/3 for each one. Bake for 30-30 minutes.

Stand cake in tins for 10 minutes. Then remove lines and chill until the cake is cold.

Caramel butter cream:

Place big pot with boiling water on the heat. Ina second bowl place the egg whites. Heat the whites till it's hot. Then add the salt and lemon juice and beat until stiff and shiny. Add the sugar and beat until it's combined. On the second bowl beat the butter until it's fluffy. Add the whites to the butter and mix. Lastly add the fudge and mix. The butter cream has to be stiff.

Spread the butter cream on the cooled cakes. Decorate with remaining cream and chocolate. Before serving cool in the fridge for 10 minutes.








Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)




8 komentarze:

kornik pisze...

ooo, mysi być pyszny, bo wygląda zacnie!

Maggie pisze...

Wspanialy! Bardzo, ale to bardzo bym chciala, zeby ktos mi taki zrobil na urodziny :)

siankoo pisze...

pięknie się prezentuje, a zwłaszcza czekoladowe boki, mniam :)

Medeja pisze...

This cake really looks wonderful! And that caramel creams sounds very delicious!

rustykalna kuchnia pisze...

wygląda imponująco i kusząco :) super!!! pozdrawiam
aga

Wiga Czarnecka pisze...

Pozdrowienia:)

gin pisze...

Dekoracja jest przecudna - uwielbiam takie czekoladowe cuda!

blueberrykitchen pisze...

Wow the chocolate caramel cake looks and sounds absolutely divine!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.