piątek, 24 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi oraz polewą czekoladowo - rumową.

Proste w wykonaniu wilgotne ciasto czekoladowe. Bez polewy i owoców to szybki podwieczorek. Przy odrobinie pracy, dzięki owocom i rumowej polewie możemy stworzyć deser idealny na wyjątkowe okazje.






Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 g kakao do wypieków
  • 260 g cukru pudru
  • 260 ml maślanki naturalnej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii ( bądź migdału czy innego wybranego zapachu)

Polewa:
  • tabliczka czekolady gorzkiej 70 % ( bądź mlecznej ale ciasto będzie bardzo słodkie)
  • 30 ml śmietanki 30 %
  • ¼ szklanki rumu ( bądź innego likieru, który lubimy)
Ponadto:
* 200 gram borówek do dekoracji ( lub innych owoców sezonowych)


Wykonanie:
Przygotować tortownicę o obwodzie 22 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Masło rozpuścić na małym ogniu w rondelku, odstawić do ostygnięcia. Mąkę oraz kakao przesiać do dużej miski. Dodać sodę oraz cukier puder i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać kolejno: maślankę, roztrzepane wcześniej jajka, ostudzone masło oraz ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. W misce z mąka zrobić w środku miejsce na płynna masę i wlać zawartość. Następnie miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Potem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty. Masę wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Co ważne, nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ciasto nie urośnie. Po zakończeniu czasu, ciasto zostawić w wyłączonym piekarnik na 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i po kolejnych 5 minutach można zdjąć obręcz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już całkiem zimne w małym rondelku umieścić połamaną w kostki czekoladę razem ze śmietanką i likierem. Do większego garnka nalać wrzącej wody i ostawić na gaz. Do garnka z wodą wkładami rondelek i rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, nie wolno dopuścić aby czekolada się ścięła. Gdy składniki utworzą jednolita masę wyjąc rondelek i wylać polewę na ciasto. Na końcu udekorować owocami. Ciasto umieścić w lodówce aby polewa zastygła.


Czas wykonania : około 2 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 średniejwielkości kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 99,9 g
~ tłuszcze 209 g
~ węglowodany 600
~ błonnik 19,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 4770 kcal
Jeden kawałek : 397 kcal





Zachęcamy do komentowania;) 



1 komentarze:

Belle pisze...

Świetne połączenie, jagody z czekoladą =) Ciasto pierwszej jakości, czekam na następne =D

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.