piątek, 31 sierpnia 2012

Kurczak z parmezanem oraz sałatka z fasolą kidney i sosem musztardowym.

Danie składające się tylko z dwóch części, które naprawdę może zrobić wrażenie na gościach. Kurczak jest lekki i chrupiący dzięki serowej panierce. Mieszanka różnych sałat i połączenie warzyw tworzy niezwykły bukiet smaków. Sos musztardowy dodaje całemu daniu pikanterii i bardziej wyrazistego charakteru.




Kurczak:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy ( dodatkowo jedna do posmarowania blachy )
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól i pieprz

Sałata:
  • 200 g mieszanki sałat ( rukola , sałata lodowa, cykoria endynia, sałata fryzyjska, sałata lollo sałata czerwona)
  • pół dużej cebuli
  • 300g konserwowej fasoli kidney czerwonej
  • 100g kukurydzy konserwowej
  • 250g pomidorków koktajlowych 

Sos do sałaty:
  •   2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • świeży tymianek ( plus dodatkowo do podania )

Wykonanie.

Mięso:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Do miseczki wlać oliwę i obtoczyć w niej kurczaka. W drugiej miseczce wymieszać bułkę tartą, parmezan, szczyptę soli i pieprzu a następnie obtoczyć kurczaka. Blachę wysmarować łyżka oliwy, umieścić na niej kurczaka i wsadzić do piekarnika. Piec 20 minut, po 10 minutach należy przewrócić kurczaka na drugą stronę.

Sałata:
Sałaty umyć i włożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do sałaty. Następnie do miski wrzucić fasolę, pokrojone na połówki pomidorki i całość dobrze wymieszać.

W miseczce miód zmieszać z oliwą, dodać szczyptę soli i pieprzu, musztardę, tymianek, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i znowu wymieszać.

Sałatę wraz z kurczakiem umieścić na talerzu i na końcu polać sałatę sosem.


Czas wykonania:  30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 4.

Sałata z sosem:

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 33,6 g
~ tłuszcze 23,9 g
~ węglowodany 103,9 g
~ błonnik 26,4g

Kaloryczność całego przepisu : 724 kcal
Jedna porcja : 182 kcal


Kurczak:

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 102,4
~ tłuszcze 43,5
~ węglowodany 24,8
~ błonnik 2 g

Kaloryczność całego przepisu : 900 kcal
Jedna porcja : 225 kcal



W sumie jedna porcja sałatki
 razem z kurczakiem ma 406 kalorii.


Zapraszamy do komentowania ;)

1 komentarze:

Belle pisze...

Kurczaka robiłam, był po prostu przepyszny, ser jest świetny jako panierka, tylko trzeba mocno wciskać bo żeby nie odpadał w trakcie pieczenia :) Ja akurat tego kurczaka zjadłam z Andaluzyjskim Gazpacho, ale tę sałatkę też kiedyś wypróbuję bo wygląda apetycznie :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.