wtorek, 28 sierpnia 2012

Pancakesy jabłkowo-cynamonowe.

To klasyczne amerykańskie śniadanie, jednak dzięki zastąpieniu maślanki mlekiem nabiera polskiego charakteru. Jabłka, rodzynki i cynamon to idealne połączenie do każdego wypieku, doskonale smakuje również w tym wydaniu.  



Składniki.
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny


Wykonanie.

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. W jednej misce zmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier brązowy i cynamon. Do drugiej miski wlać rozpuszczone masło, mleko, jajko, olejek i zmieszać do połączenia składników. Połączyć suche i płynne składniki do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroi w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić na 15 minut, przykrywając ściereczką.


Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Najlepiej około 20 centymetrowej, jeżeli takie nie posiadamy to pancakesy powinny mieć właśnie taką średnicę. Aby ciasto dobrze wyrosło, powinniśmy trzymać je na bardzo małym ogniu. Przewracać delikatnie gdy będą zarumienione i dobrze wyrośnięte. Podawać np. z jogurtem naturalnym lub konfiturą owocową czy miodem .




Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 16 pancakesów

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 59,4 g
~ tłuszcze 36,4 g
~ węglowodany 432 g
~ błonnik 12,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 2266 kcal
Jeden naleśnik: 151 kcal




Zapraszamy do komentowania ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.