Bardzo proste i smaczne muffinki, wilgotne i niezwykle sycące. Kolejna propozycja dla miłośników bananowej nuty w deserach i przekąskach.
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanki cukru brązowego
- ½ szklanki wiórków kokosowych ( plus do posypania )
- 3 średnie banany
- 1/3 szklanki miodu
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny razem z papilotkami.
Do jednej miski wsypać obydwie mąki, następnie proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać do połączenia się wszystkich składników. W drugiej banany zgnieść na miazgę ( np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków ) następnie dodać jajka i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Potem wlać kolejno: miód, olej oraz jogurt naturalny i znowu wymieszać.
Płynną masę wlać do miski z suchymi produktami, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji trzepaczką bądź mikserem na najniższych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wlać je do papilotów. Masa powinna sięgać ¾ foremki. Na końcu posypać wiórkami i wstawić do piekarnika na czas 18 minut.
Po zakończeniu pieczenia wyjąc formę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, potem wyjąc gotowe babeczki.
Czas wykonania: około 35 minut.
Ilość porcji z przepisu: 17 babeczek.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 55,8 g
~ tłuszcze 89,8 g
~ węglowodany 384,3 g
~ błonnik 30,4 g
Kaloryczność całego przepisu : 2490 kcal
Jeden muffin : 146 kcal
1 komentarze:
Nigdy jeszcze nie jadłam żadnych wypieków z bananów. Muszę je koniecznie wypróbować, wyglądają intrygująco! =)
Prześlij komentarz