wtorek, 18 czerwca 2013

Suflet serowy.

Suflet z serem cheddar i świeżym szczypiorkiem. Kolejna propozycja do wykorzystania ramekinów. Konsystencja jest bardzo delikatna i puszysta a smak lekko ostry. Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę.



Przygotowanie:15 minut.
Pieczenie: 13 minut.
Gotowe do podania:około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 suflety.

  • masło do wysmarowania ramekinów
  • 2 czubate łyżki bułki tartej do wysypania ramekinów
  • 15 g masła, minimum 80 procent zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g sera cheddar
  • pęczek szczypiorku
    sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać bułką.

Ser zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znowu postawić na gaz, dodać ser, mieszając od czasu do czasu. Wbić żółtka, dodać szczypiorek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.

Masę przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 13 minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.

Przepis zaadaptowany z magazynu Super Food Ideas.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!


Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Cheese souffles.

Cheese souffles with cheddar and fresh chives.


Preparation: 15minutes.
Baking: 13 minutes.
All ready: 30 minutes
Serves: 2 souffles.

  • Some butter to brush ramekins
  • 2 tbsp of breadcrumbs
  • 15 g unsalted butter
  • 2 tbsp maida flour
  • 150 ml milk
  • 4 eggs
  • finely chopped fresh chive
  • 50 g grated cheddar cheese
    salt and pepper

Directions:


Preheat the oven to 200C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with breadcrumbs.

Separate the yolks from whites. Beat the whites until stiff and shiny. Place in the fridge.

On a simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes. Add grated cheese and stir. Add yolks with chives and seasonings and stir again. Set aside from heat. Slowly stir in whites. Pour into two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the surface, to remove bubbles. Bake for 13 minutes, serves hot.

Recipe adapted from Super Food Ideas magazine.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

Antenka pisze...

o rany jaka bajka:D achhh

Maggie pisze...

Pozarlabym na miejscu, teraz, zaraz, juz.

przecinkowa pisze...

Pysznie wygląda! :)

gin pisze...

Fantastyczne!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.