niedziela, 26 sierpnia 2012

Kruche ciasto z jabłkami i borówkami.

Ciasto do którego możemy włożyć praktycznie każde owoce i zawsze będzie równie smaczne. Idealna baza pod szarlotkę, gdy w domu mamy tylko jabłka i podstawowe produkty jak masło czy mąka. W wersji borówkowej idealnie sprawdza się w lecie, jest bardzo lekkie i nie za słodkie.







Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jabłek
  • 300 g borówek
  • 70g cukru
  • zzestowana skórka z 1 cytryny
  • 50 ml wody
  • cukier brązowy do posypania

Wykonanie.

Owoce.
Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki i wrzucić do średniej wielkości garnka. Skórkę z cytryny ściągnąć zesterem i dodać do jabłek. Na koniec wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Gotować na małym ogniu około 10 minut aż jabłka zmiękną ale w dalszym ciągu pozostaną w całości. Potem dodać borówki i gotować jeszcze przez 2 minuty. Jeżeli w misce pojawi się zbyt wiele wody ( zależy od rodzaju jabłek) to należy owoce delikatnie odcedzić. Potem pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto.
W misce umieścić masło wraz z cukrem pudrem i miksować aż do uzyskania puszystej i gładkiej masy. Potem dodać całe jajko i olejek i znowu zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować do pojawienia się grudek ciasta. Potem zagnieść ciasto ręką aż uformuje się jednolita kula. 1/3 uzyskanego ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Z pozostałą częścią powtórzyć czynność i obydwa kawałki pozostawić w lodówce na 30 minut aby stężały.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie tortownice: odpowiednio 24 i 20 centymetrów.
Większą kulę ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i umieścić w 24 centymetrowej tortownicy tak aby na obręczy wystawało około 2 centymetry ciasta. Pozostałą część rozwałkować na dnie 20 centymetrowej tortownicy ( gdyby ciasto bardzo się kleiło można dodać trochę mąki). Pokroić nożem całość na około centymetrowej grubości paski.
Wystudzone owoce wlać do większej tortownicy wypełnionej ciastem. Potem delikatnie odklejając paseczki ciasta z zgodnie z rozmiarem umieszczać je na wierzchu owoców tworząc szachownicę.
Całość posypać brązowym cukrem i włożyć na piekarnika. Piec przez 30. Po zakończeniu pieczenia pozostawić ciasto na 10 minut w obręczy potem podawać na ciepło..




Czas wykonania:  120 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 średniejwielkości kawałków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 39,9 g
~ tłuszcze 104,1 g
~ węglowodany 458,2g
~ błonnik 18,9g

Kaloryczność całego przepisu : 2893 kcal
Jeden kawałek : 241 kcal







Zapraszamy do komentowania :)


2 komentarze:

Anonymous pisze...

Pyszne ciasto!!! Dziekuje za przepis pozdrowienia

Wiga Czarnecka pisze...

Bardzo dziękuję i pozdrawiam gorąco.

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.