czwartek, 20 września 2012

Carbonara – zdrowsza wersja.


Dziś jako idealny obiad proponujemy niskokaloryczną wersję Carbonary. W tym wydaniu z cukinią smażoną na oliwie wraz z czosnkiem i kurczakiem. To danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dzięki jajku zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze prócz witaminy C , którą uzupełnia cukinia. Ta propozycja może służyć jako wzorcowy posiłek ze względu na to, że ma w sobie białka oraz węglowodany proste i złożone. Idealne dla wielbicieli makaronów i zdrowej kuchni.






  • 80 g makaronu spaghetti
  • 1 jajko
  • 100 g kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na połowie oliwy. Zdjąć z patelni.
Cukinie pokroić w cienkie plastry, następnie pokroić na trójkąty.

Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować aż będzie al dente*.

Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać kawałki cukinii i smażyć aż będzie miękka i zarumieniona. W tym czasie roztrzepać jajko.

Gdy cukinia będzie już gotowa dodać kurczaka, posiekaną bazylię i wymieszać.

Makaron al dente wyjąc z wody i wrzucić prosto na patelnię do pozostałych składników. Całość smażyć około 2-3 minut. Zdjąć patelnię z gazu, wlać jajko i ciągle mieszać aż całość utworzy gęsty sos. Aby sos był bardziej kremowy można dodać łyżkę stołową wody w której gotowaliśmy makaron, zaraz po wlaniu jajka.

Podawać gorący z listkami bazylii i opcjonalnie z odrobiną parmezanu.

*Makaron musi być al dente, więc trzeba go dobrze pilnować. Z racji tego, że makaron wyciągamy prosto z wrzątku na patelnię pracę, trzeba dobrze rozłożyć czas gotowania.


Czas wykonania: 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 43,1 g
~ tłuszcze 17,1 g
~ węglowodany 61,1 g
~ błonnik 7 g

Jedna porcja ( bez parmezanu ) : 565 kcal.


Czy Wy też staracie się „odchudzać” ciężkie dania, jeżeli tak to na jakie sposoby :) Może macie swoje ulubione składniki, które dodajecie do carbonary lub spaghetti ?




Przepis bierze udział w
Zapraszamy do komentowania :)

8 komentarze:

Magda pisze...

podoba mi się ta wersja! :)

DeliciousEating pisze...

Wygląda naprawdę zachęcająco :-)
Pozdrawiam!!

Dusia pisze...

smacznie i ładnie podana

codojedzenia pisze...

No pewnie tez tak mozna

Ola pisze...

bardzo fajna ta wersja, na pewno godna wypróbowania

whiness pisze...

Zdrowo i smacznie :) Lubię tradycyjną wersję, ale takiej też spróbuję.

soulstorm-everywhere pisze...

czyli coś dla mnie..i makaron i czosnek, tyle dobrodziejstwa w jednej miseczce :)

Magda pisze...

Bardzo apetyczne :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.