czwartek, 6 września 2012

Cukinia nadziewana kurczakiem z sosem pomidorowym i fetą.

Cukinia nazywana królową lata sprawdza się dosłownie w każdym wydaniu. My proponujemy ją zapiekaną z mięsem i sosem. Danie bogate w błonnik i naturalne składniki, bardzo sycące a dodatkowo miłe dla oka i podniebienia :) Sos wykonany ze świeżych pomidorów, który jest doskonałą bazą do wielu dań. Można go użyć jako dodatek do makaronów, dań warzywnych lub zapiekanek. Prostota składników sprawia, że możemy go zrobić w najbardziej kryzysowej sytuacji a danie i tak będzie smaczne.




Cukinie:
  • 3 młode i małe cukinie
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera feta
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
 Sos:
  • 4 duże pomidory
  • 1 łyżka keczupu lub koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • świeża bazylia i oregano ( lub po łyżeczce suszonej )
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować głęboką prostokątną blachę do pieczenia.
Sos:
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany drobno czosnek. Sparzone i obrane ze skóry pomidory wrzucić na patelnię. Dodać bazylię, oregano, cukier oraz keczup. Dobrze wymieszać. Sos gotować dopóki nie zgęstnieje i na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.


Cukinie:
Cukinie umyć, przekroić na pół i wypestkować. Miąższ odłożyć na spodeczek. Przygotowane cukinie włożyć do blachy, zalać wrzątkiem na 3-4 minut. Potem odcedzić, posolić i pozostawić w blaszce.
Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażać kurczaka ( około 7 minut, powinien być zarumieniony i soczysty). Gotowego kurczaka zdjąć z patelni i włożyć na nią cebulę pokrojoną w piórka i miąższ. Dodać curry, słodką i ostrą papryką oraz sól z pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut. Na koniec pomieszać farsz z kurczakiem.
Do sparzonych cukinii nałożyć gotowy farsz, potem zalać sosem, posypać fetą i suszoną bazylią.
Zapiekać 30 minut.




Czas wykonania: 80 minut.

Ilość porcji z przepisu: 3 .

Wartości odżywcze dla całego przepisu :


~ białko 93,1 g g
~ tłuszcze 57,3 g
~ węglowodany 55,6 g
~ błonnik 16,8 g
 

Kaloryczność całego przepisu : 1057 kcal
Jedna porcja : 352 kcal



Zapraszamy do komentowania :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.