To klasyczny sernik, na spodzie z ciasteczek, pokryty śmietankowym wierzchem. Jest dość prosty w wykonaniu a wizualnie prezentuje się bardzo ciekawie, więc doskonale nadaje się na różne okazje. Pieczony w kąpieli wodnej.
Spód:
- 200 g ciasteczek ( mogą być to zwykłe kruche ciastka lub ciasteczka owsiane, ważne by dobrze się kruszyły)
- 75g niesolonego masła
Ser:
- 800 g kremowego serka philadelphia ( może to być zwykły ser, ale bardzo dobrze zmielony, bez żadnych dodatków)
- 160 g cukru pudru
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 20 g cukru pudru
Ponadto: kakao do wypieków do posypania.
Wykonanie:
Przygotować 23 centymetrowa tortownicę*, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka rozgnieść na miazgę, wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać wszystko do tortownicy i dokładnie dociskając, wyłożyć spód i boki ( około 2 centymetry w górę ). Do dociskania można użyć np. szklanki bądź innego płaskiego naczynia. Przygotowany spód włożyć wraz z tortownicą do zamrażalnika na 15 minut aby ciasteczka stężały.
W międzyczasie piekarnik ustawić na 180 stopni. Przygotować kwadratową blaszkę w której będziemy piec w kąpieli wodnej.
Ser zmiksować na niskich obrotach z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodać jajka oraz sok z cytryny dalej miksując do połączenia się składników.
Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z ciasteczkami i dokładnie obłożyć ją dookoła folią aluminiową, aby do środka nie dostała się woda. Po przygotowaniu foremki, wlać masę serową do środka. Wypełnioną tortownicę umieścić w większej blaszce. Potem wlać wrzącą wodę do 2/3 wysokości blachy. Całość ostrożnie wsadzić do piekarnika i piec 60 minut.
Śmietaną wymieszać z cukrem pudrem. 10 minut przed zakończeniem pieczenia wylać śmietanę na sernik i pozostawić do końca czasu w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia sernik trzymać 5 minut w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku. Potem delikatnie wyjąc tortownicę z blachy z wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, potem posypać wierzch kakaem.
Wstawi gotowe ciasto na 4 godziny do lodówki aby stężało. Sernik najlepiej smakuje na zimno.
* przed rozpoczęciem pieczenia należy sprawdzić czy blacha nie przecieka
Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.
Wartości odżywcze dla ciasta :
~ białko 212,5 g
~ tłuszcze 216 g
~ węglowodany 345,2 g
~ błonnik 11,8 g
Kaloryczność całego przepisu : 4181 kcal
Jedna kawałek : 262 kcal
Zapraszamy do komentowania :)
2 komentarze:
Oo to kolejny przepis dla mnie =D Uwielbiam serniki a ten wygląda wybornie, sernik dobry jest na każdą okazję =)
Przepyszny:).
Prześlij komentarz