sobota, 1 września 2012

Sernik Nowojorski

To klasyczny sernik, na spodzie z ciasteczek, pokryty śmietankowym wierzchem. Jest dość prosty w wykonaniu a wizualnie prezentuje się bardzo ciekawie, więc doskonale nadaje się na różne okazje. Pieczony w kąpieli wodnej.






Spód:
  • 200 g ciasteczek ( mogą być to zwykłe kruche ciastka lub ciasteczka owsiane, ważne by dobrze się kruszyły)
  • 75g niesolonego masła

Ser:
  • 800 g kremowego serka philadelphia ( może to być zwykły ser, ale bardzo dobrze zmielony, bez żadnych dodatków)
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa:
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g cukru pudru

Ponadto: kakao do wypieków do posypania.


Wykonanie:

Przygotować 23 centymetrowa tortownicę*, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka rozgnieść na miazgę, wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać wszystko do tortownicy i dokładnie dociskając, wyłożyć spód i boki ( około 2 centymetry w górę ). Do dociskania można użyć np. szklanki bądź innego płaskiego naczynia. Przygotowany spód włożyć wraz z tortownicą do zamrażalnika na 15 minut aby ciasteczka stężały.



W międzyczasie piekarnik ustawić na 180 stopni. Przygotować kwadratową blaszkę w której będziemy piec w kąpieli wodnej.
Ser zmiksować na niskich obrotach z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodać jajka oraz sok z cytryny dalej miksując do połączenia się składników.

Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z ciasteczkami i dokładnie obłożyć ją dookoła folią aluminiową, aby do środka nie dostała się woda. Po przygotowaniu foremki, wlać masę serową do środka. Wypełnioną tortownicę umieścić w większej blaszce. Potem wlać wrzącą wodę do 2/3 wysokości blachy. Całość ostrożnie wsadzić do piekarnika i piec 60 minut.

Śmietaną wymieszać z cukrem pudrem. 10 minut przed zakończeniem pieczenia wylać śmietanę na sernik i pozostawić do końca czasu w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia sernik trzymać 5 minut w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku. Potem delikatnie wyjąc tortownicę z blachy z wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, potem posypać wierzch kakaem.
Wstawi gotowe ciasto na 4 godziny do lodówki aby stężało. Sernik najlepiej smakuje na zimno.

* przed rozpoczęciem pieczenia należy sprawdzić czy blacha nie przecieka




Czas wykonania: 90 minut.

Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.

Wartości odżywcze dla ciasta :

~ białko 212,5 g
~ tłuszcze 216 g
~ węglowodany 345,2 g
~ błonnik 11,8 g

Kaloryczność całego przepisu : 4181 kcal
Jedna kawałek : 262 kcal





Zapraszamy do komentowania :)


2 komentarze:

Belle pisze...

Oo to kolejny przepis dla mnie =D Uwielbiam serniki a ten wygląda wybornie, sernik dobry jest na każdą okazję =)

Anonymous pisze...

Przepyszny:).

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.