sobota, 15 września 2012

Pieczarki z ricottą i ziołami oraz sałatka z cukinii.

Ta przekąska doskonale nadaje się na letniego grilla, jednak spokojnie możemy przyrządzić ją w domu. Może posłużyć jako przystawka do obiadu lub dietetyczny posiłek. Banalnie prosta, przy tym niezwykle smakowita. Ze względu na duża zawartość błonnika oraz białka jest bardzo wartościowym posiłkiem, idealna dla wegetarian oraz osób na diecie. 




Pieczarki:

  • 8 dużych pieczarek ( lub dwa razy tyle mniejszych)
  • 250 g sera ricotta
  • świeże: tymianek, bazylia, mięta. ( po garści)
  • Połowa papryczki chili
  • sól i pieprz

Sałatka:

  • 2 małe i młode cukinie
  • 1 łyżka oliwy
  • połowa papryczki chili
  • świeże: bazylia, tymianek, mięta ( po garści)
  • sól i pieprz


Wykonanie.

Pieczarki:

Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Pieczarki obrać ze skóry, wyciągnąć trzonki, i łyżeczka usunąć brązowe włókna, tak aby pozostał sam kapelusz pieczarki.
Papryczkę dokładnie oczyścić, szczególnie z pestek i pokroić na drobne kawałeczki. Zioła posiekać i razem z papryczką dodać do ricotty i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg, uznania. Nafaszerować pieczarki ricottą i włożyć do pieca, na blaszce wyłożonej papierem. Zapiekać 15 minut.

Sałatka:

Cukinie umyć i przekroić na połówki. Następnie kroić ją wzdłuż na cieniutkie paski, można do tego użyć np. obieraczki do warzyw lub sera, wtedy będą idealnie równe. Plastry cukinii wrzucić do miski, dodać drugą połowę posiekanej papryczki, pokrojone zioła , łyżkę oliwy i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.





Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

Pieczarki:

~ białko 29,4 g
~ tłuszcze 27,7 g
~ węglowodany 12,3 g
~ błonnik 6,8 g

Kaloryczność całego przepisu : 374 kcal
Jedna babeczka : 187 kcal

Sałatka:

~ białko 7,4 g
~ tłuszcze 9,8 g
~ węglowodany 20,1 g
~ błonnik 6,2 g

Kaloryczność całego przepisu : 176 kcal
Jedna babeczka : 88 kcal

Razem: 275 kcal.

Zapraszamy do komentowania:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.