Słodko ostra zupa z bazylią. Świetnie nadaje się jako przystawka bądź samodzielne danie z dodatkiem makaronu. Bardzo prosta w wykonaniu, nieco inna wersja klasycznej pomidorowej.
- 1 kg pomidorów
- 3 średnie czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 4 szklanki bulionu warzywnego ( z kostki lub przyrządzonego wcześniej wywaru)
- garść listków świeżej bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 250 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę, pomidory, czosnek oraz paprykę obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek oraz cebulę, potem dodać pomidory i paprykę. Smażyć około 5 minut. Potem zalać bulionem, dodać passatę, bazylię, cukier, słodką paprykę i pieprz cayenne. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Zupę zblenderować na krem a następnie dokładnie przecedzić przez sitko aby pozbyć się skórek i pestek. Na koniec doprawić sola i pieprzem. Podawać solo lub z makaronem czy ryżem.
Czas wykonania: około 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 5 średniej wielkości talerzy
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 27,3 g
~ tłuszcze 34,1 g
~ węglowodany 114,7g
~ błonnik 27,6g
Kaloryczność całego przepisu : 700 kcal
Jedna porcja : 140 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz