wtorek, 4 września 2012

Zupa krem z papryki i pomidorów.

Słodko ostra zupa z bazylią. Świetnie nadaje się jako przystawka bądź samodzielne danie z dodatkiem makaronu. Bardzo prosta w wykonaniu, nieco inna wersja klasycznej pomidorowej.





  • 1 kg pomidorów
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego ( z kostki lub przyrządzonego wcześniej wywaru)
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę, pomidory, czosnek oraz paprykę obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek oraz cebulę, potem dodać pomidory i paprykę. Smażyć około 5 minut. Potem zalać bulionem, dodać passatę, bazylię, cukier, słodką paprykę i pieprz cayenne. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Zupę zblenderować na krem a następnie dokładnie przecedzić przez sitko aby pozbyć się skórek i pestek. Na koniec doprawić sola i pieprzem. Podawać solo lub z makaronem czy ryżem.


Czas wykonania: około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 5 średniej wielkości talerzy

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 27,3 g
~ tłuszcze 34,1 g
~ węglowodany 114,7g
~ błonnik 27,6g


Kaloryczność całego przepisu : 700 kcal
Jedna porcja : 140 kcal


Zapraszamy do komentowania:)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.