Danie które dostarcza ogromną ilość białka i zdrowych tłuszczy. Bardzo pożywne, proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Ciekawa wariacja klasycznego omletu.
- 1 łyżka oliwy
- 1 por (biała część)
- 1 mały ząbek czosnku
- świeży tymianek
- 50 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 25g sera feta
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy. Czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Potem dodać drobno pokrojonego pora i smażyć aż będzie bardzo miękki. Na koniec dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu aż zwiędnie. Farsz ściągnąć z patelni.
Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem, dodać liście tymianku i wymieszać. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnie i trzymać do momentu gdy jajka się zetną. Farsz wyłożyć na połowę omletu posypać fetą, delikatnie przykryć farsz drugą połową.
Podawać ze świeżym szpinakiem.
Czas wykonania: 15 minut.
Ilość porcji z przepisu: 1 omlet.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 27,2 g g
~ tłuszcze 31,4 g g
~ węglowodany 5,5 g g
~ błonnik 2,7 g
Kaloryczność całego przepisu : 401 kcal.
Zapraszamy do komentowania:)
2 komentarze:
Sycący posiłek. :) Bardzo lubię takie omlety, a fet, pora i szpinak akurat bardzo lubię razem!
na pewno takie zrobię, kocham wszystko co ma w sobie szpinak ;)
Prześlij komentarz