wtorek, 18 września 2012

Najzdrowsze śniadanie na świecie:)

 Owsianka z bakaliami i masłem orzechowym.

Owsianka to jedno z najpopularniejszych śniadań w Polsce, gości w praktycznie każdym domu. Nie dość ze prosta i szybka w wykonaniu to pełna najcenniejszych składników odżywczych. My prezentujemy ją z bakaliami i masłem orzechowym. To zestawienie sprawia, ze śniadanie będzie bardzo dobre zarówno pod względem smakowym jak i zdrowotnym. Nawet najbardziej zapracowane i zagonione osoby powinny znaleźć czas na śniadanie, które da im energię na cały dzień.





  • 115 ml mleka
  • 20 g płatków jęczmiennych
  • 20 g płatków owsianych
  • po 10 g: żurawiny suszonej, rodzynek, orzechów laskowych i migdałów
  • 1 suszona figa
  • łyżeczka masła orzechowego ( np. firmy Sante )

Wykonanie:

Mleko podgrzać ( chyba, że ktoś preferuje płatki z mlekiem zimnym :)). Bakalie posiekać na małe kawałki, wrzucić do miseczki wraz z płatkami. Zalać mlekiem, dodać masło orzechowe i mieszać aż się rozpuści. Śniadanie gotowe :) 



Płatki owsiane:
- dostarczają białko, niezbędne do budowy kości
- źródło witamin : B6 (poprawia pamięć i koncentrację) , B1 oraz kwas pantotenowy przeciw zmęczeniu i rozdrażnieniu
- żródło błonnika (beta glokan) - obniża cholesterol, zmiejsza ryzyko chorób wieńcowych
- wyrównują poziom cukru we krwi (zalecane są również cukrzykom)
-zawierają cenne NIENASYCONE kwasy tłuszczowe , które chronią przed nowotworami, są budulcem mózgu i układu nerwowego

Płatki jęczmienne:
- mają właściwości antynowotworowe
- zródło fosforu, wapnia, potasu, magnezu, witamin z grupy B, cynku
- zawiera witaminę PP czyli niacynę, która poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- zródło błonnika

Orzechy:
 - zawierają witaminę E, która opóżnia proces starzenia , obniża cholesteror
- żródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
- kwas foliowy, budulec układu nerwowego, poprawiający pamięć i koncentrację ( zalecany szczególnie kobietom w ciąży )
- potas, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, magnez

Migdały:
- odkwaszają organizm
- witamina PP

Rodzynki:
- chronią przed wypłukiwaniem wapnia z kości, chronią przed osteoporozą
- witaminy C oraz E
- potas, cynk, żelazo

Figi:
-likwidacja zaparć
-źródło cynku
-wspomagają gospodarkę hormonalną
-mają działanie antybakteryjne
-leczą wrzody żołądka

Masło orzechowe ( kupujemy tylko masła zrobione z minimum 90% orzechów, nie słodzone  )
- zastrzyk energii
- obniża Cholesterol
- zapobiega miażdżycy 
- bogate w NIENASYCONE kwasy tłuszczowe
- forsfor, magnez, witamina e oraz cynk

Czas wykonania: ok. 7 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1 porcja.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 13,8 g g
~ tłuszcze 22,2 g
~ węglowodany 66,6 g
~ błonnik 9,4 g

Jedna porcja : 489 kcal



Przepis bierze udział w
Zapraszamy do komentowania:)

3 komentarze:

Belle pisze...

Generalnie mega =) Jadam prawie codziennie na śniadanie, tyle, że daruję sobie masło orzechowe :D I zamieniam mleko na kefir lub jogurt, palce lizać a do tego jakie zdrowe ^^

madosia pisze...

masło z Sante ma 81% orzechów

Wiga Czarnecka pisze...

"Prażone orzechy arachidowe 90%" :))

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.