niedziela, 9 września 2012

Naleśniki z białym serem i purée z mango.

Klasyczne naleśniki z serem znane są praktycznie w każdym domu, jednak dzięki temu purée staną się wyjątkowe i niepowtarzalne.




Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 220 ml mleka
  • 85 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie:
  • 200 g sera białego, pół tłustego
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • łyżka cukru wanilinowego

Purée z mango:
  • połowa dojrzałego mango
  • 1 mała gruszka

Wykonanie.

Jajka, mleko, mąkę olej i sól zmiksować na gładka masę. Gotowe ciasto musi odstać przynajmniej godzinę.

W międzyczasie przygotować ser i purée.
Jajko wraz z cukrem białym i wanilinowym ubijać około 5 minut na parze. Np. na garnku z gotującą wodą. Gdy składniki utworzą gładką masę, zdjąć miskę z pary, dodać ser ze śmietanką i połączyć mikserem.

Mango oraz gruszkę obrać ze skóry, pokroić i zblenderować na gładkie purée.

Po godzinie ciasto przemieszać delikatnie łyżka i zacząć smażyć naleśniki. Najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu, wtedy naleśniki będą lekkie i miękkie.

Podawać nadziane serem i polane sosem z mango.



Czas wykonania: 90 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8 naleśników z dodatkami.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 76,4 g
~ tłuszcze 46,7 g
~ węglowodany 137,4 g g
~ błonnik 7,1 g

Kaloryczność całego przepisu : 1254 kcal
Jeden naleśnik z serem i sosem : 157 kcal

Zapraszamy do komentowania :)


4 komentarze:

soulstorm-everywhere pisze...

ooo, wygląda bardzo smacznie ;) zjadłabym!

Mijaka pisze...

Dziękujemy bardzo za nominację . Teraz tylko zastanowię się nad kolejnymi nominacjami ;)

Gosia pisze...

Uwielbiam naleśniki z twarożkiem(ulubionym Pilos), a to mango z gruszką wygląda bosko:)

Belle pisze...

Nie jestem fanką sera,ale to puree z mango muszę wypróbować kiedyś. Takie naleśniczki były by ekstra na sobotnie śniadanie =)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.