wtorek, 4 września 2012

Ciasto migdałowe ze śliwkami.

Propozycja idealna dla wielbicieli lekkich, owocowych ciast. Migdały i karmelizowany wierzchwprawiają, że wygląda i smakuje naprawdę wyjątkowo:)




    • 150g masła
    • ¼ szklanki cukru brązowego
    • 40 gram śliwek węgierek
    • 200 g cukru pudru
    • 3 jajka
    • 100 g mielonych migdałów lub mączki migdałowej
    • 250 g mąki pszennej


Wykonanie:
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Dno i boki tortownicy o szerokości 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i pokroić na połówki. 25 g masła rozpuścić i wylać na dno tortownicy, wysypać cukrem brązowym i wyłożyć śliwkami skórką do dna.
Pozostałą część masła ubić na puch z cukrem pudrem przy użyciu miksera (około 7-10 minut). Potem dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Migdały wsypać do powstałej masy i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec przesiać mąkę i znów dokładnie wymieszać( można do tego użyć miksera ). Gotowe ciasto wlać na owoce i wstawić do piekarnika na czas 55-60 minut.
Po upieczenia studzić 15 minut w obręczy, potem przewrócić ciasto do góry nogami, zdjąć spód tortownicy i pozostawić na kolejne 15 minut. Podawać lekko ciepłe z lodami waniliowymi.



Czas wykonania: około 90 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 71,5g
~ tłuszcze 196,7g
~ węglowodany 491,7g
~ błonnik 25,1g

Kaloryczność całego przepisu : 3922kcal

Jeden kawałek: 330 kcal

Zapraszamy do komentowania:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.