poniedziałek, 3 września 2012

Placuszki cukiniowo serowe.

Bardzo dobry pomysł na zastąpienie klasycznych i bardziej kalorycznych placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do innego dania jak i solo. 



  • 700g cukinii
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g sera feta
  • 100 g mąki pszennej
  •  3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Cukinie umyć, podzielić na części wypestkować i zetrzeć do garnka na dużym tarle. Posolić, odstawić na 5 minut. Jeżeli po tym czasie cukinia puści wodę odsączyć. W tym czasie drobno pokroić szczypiorek, dodać do odsączonej cukinii. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii i szczypiorku. Wbić 3 jajka i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku i znowu wymieszać. Patelnię rozgrzać wraz z olejem. Formować średniej wielkości placki i smażyć około 5 minut z każdej strony aż się zarumienią. Podawać na ciepło z jogurtem.




Czas wykonania: około 30 minut.
 
Ilość porcji z przepisu: 18 placuszków.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 70,1g
~ tłuszcze 91,8 g
~ węglowodany 97,8 g
~ błonnik 9,3g

Kaloryczność całego przepisu : 1467 kcal
Jeden placuszek : 82 kcal



Zapraszamy do komentowania:)


1 komentarze:

Belle pisze...

Uwielbiam placki z cukinii! Do tej pory zawsze jadłam na słodko, posypane cukrem, ale chyba w krótce wypróbuję wasz przepis bo wygląda ciekawie i smacznie =)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.