Bardzo dobry pomysł na zastąpienie klasycznych i bardziej kalorycznych placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do innego dania jak i solo.
- 700g cukinii
- pęczek szczypiorku
- 200 g sera feta
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinie umyć, podzielić na części wypestkować i zetrzeć do garnka na dużym tarle. Posolić, odstawić na 5 minut. Jeżeli po tym czasie cukinia puści wodę odsączyć. W tym czasie drobno pokroić szczypiorek, dodać do odsączonej cukinii. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii i szczypiorku. Wbić 3 jajka i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku i znowu wymieszać. Patelnię rozgrzać wraz z olejem. Formować średniej wielkości placki i smażyć około 5 minut z każdej strony aż się zarumienią. Podawać na ciepło z jogurtem.
Czas wykonania: około 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 18 placuszków.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 70,1g
~ tłuszcze 91,8 g
~ węglowodany 97,8 g
~ błonnik 9,3g
Kaloryczność całego przepisu : 1467 kcal
Jeden placuszek : 82 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
1 komentarze:
Uwielbiam placki z cukinii! Do tej pory zawsze jadłam na słodko, posypane cukrem, ale chyba w krótce wypróbuję wasz przepis bo wygląda ciekawie i smacznie =)
Prześlij komentarz