Wrapy mogą kojarzyć się z McDonaldem bądź innym fast foodem, tłustym kurczakiem i
majonezem . Jednak jeżeli zrobimy takiego wrapa z mąki pełnoziarnistej a w środku znajdą się wartościowe składniki to z bomby kalorycznej zmienia się pożywną kolację bądź przekąskę.
Nasza propozycja składa się z zielonych warzyw jak sałata czy szpinak czyli źródła błonnika, oliwy która wprowadzi do dania niezbędne i zdrowe tłuszcze oraz jajka za którym kryje się białko. Taki zestaw składników zapewni naszemu organizmowi mnóstwo energii. To danie jest bardzo zdrowe i smaczne. Jeżeli zaserwujemy takie wrapy gościom lub przyjaciołom na pewno będą pod wrażeniem (dla mężczyzn lub mięsożerców można jajko zastąpić kurczakiem pieczonym lub smażonym).
Tortille:
- 45 g mąki pełnoziarnistej
- 45 g mąki pszennej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka masła
- 60 ml wody
Nadzienie:
- pęczek świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 20 g pestek dyni lub orzechów włoskie
- 4 jajka
- 4 liście ulubionej sałaty ( maślana, karbowana, lodowa itp.)
- ogórek, pomidor ( możemy dać jakiekolwiek ulubione warzywa)
- suszone pomidory , 1 mały słoik
Wykonanie.
Tortille:
Obydwie mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mało i ugniatać rękami aż się połączą. Potem wlać wodę i ugniatać ciasto aż uformuje się w kulę. Gotowe ciasto podzielić na 4 mniejsze kulki. Blat posypać mąką i każdą kulę osobno rozwałkowywać i formować okrągłe placki.
Im większe i cieńsze tym więcej będziemy mogli włożyć do środka.
Duża patelnię mocno rozgrzać i piec na niej placki. Bez tłuszczu, przewracać kiedy nabiorą lekko złotego koloru
Nadzienie:
Aby przygotować pesto należy umyć dokładnie liście i wrzucić je na patelnię, do momentu kiedy zwiędną. Potem dokładnie odcisnąć z wody i wrzucić do blendera. Ząbki czosnku pokroić w grube paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać dynie lub orzechy i chwile podsmażać, tak aby czosnek nie sczerniał. Potem wszystko dodać do szpinaku i zmiksować na pesto.
Na patelni zrobić jajko sadzone, najlepiej przysmażyć je z obu stron, chyba, że ktoś preferuje płynne żółtko.
Wszystkie warzywa umyć i pokroić.
Placki posmarować pesto, dodać jajko i ulubione warzywa. Zawinąć i podawać:)
Czas wykonania: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: 4 wrapy.
1 tortilla: 89 kcal.
1 porcja pesto: 95 kcal.
1 jajko: 78 kcal.
Całość : 262 kcal (plus warzywa które preferujemy).
2 komentarze:
pyszności! zdrowa alternatywa dla McDonalda :)
Rewelacja :) Smakuje sto razy lepiej niż kupny, aczkolwiek, ja nie obejdę się bez dodania indyka :)
Prześlij komentarz