sobota, 15 września 2012

Ciasto ze śliwkami i sosem z białej czekolady.

Kolejna propozycja z węgierkami, tym razem nieco inna niż klasyczne ciasta z owocami. Dzięki serkowi konsystencja jest bardziej kremowa i wilgotna. Sos z białej czekolady świetnie komponuje się ze śliwkami, ponadto nie jest bardzo słodki więc ciasto nie jest „ciężkie”. Dzisiejszy wypiek jest dosyć prosty i szybki w wykonaniu a sos nadaje mu ciekawego charakteru. Niedzielna popołudniowa kawa będzie dla niego świetną partnerką :)







Ciasto:
  • 500 g kremowego serka ( np. President , można też użyć zwykłego naturalnego serka homogenizowanego)
  • 110 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 250 g cukru brązowego
  • 250 g miękkiego , niesolonego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 kg śliwek węgierek



Sos :
  • 125 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g białej czekolady



Wykonanie.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę o wymiarach 28x36 wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby bo bokach wystawało około 2 cm.
Śliwki umyć wypestkować i przekroić na połówki.

Serek, 2 całe jajka oraz cukier puder zmiksować na gładką masę, około 2-3 minuty.
W drugim garnku umieścić pozostałe 6 jajek, cukier brązowy oraz masło a następnie ubijać aż wszystkie składniki dobrze się połączą, tworząc gładki krem. Na koniec dodawać mąkę w 3 partiach nadal miksując, aż utworzą gładkie ciasto.

Na papier do pieczenia wylać połowę masy mącznej i połowę serowej, następnie lekko przemieszać je łyżką ( tak aby delikatnie się połączyły ale nie zmieszały całkowicie ). Połowę śliwek ułożyć równo na obu masach, następnie przykryć je resztą masy mącznej a potem serowej, tym razem nie mieszając. Na serze położyć resztą śliwek, skórką do dołu, lekko je wciskając aby podczas pieczenia nie odłączyły się od ciasta.

Piec 45 – 50 minut. Jeżeli ciasto wcześniej się zarumieni, należy przykryć je folia aluminiowa aby się nie spiekło i piec dokładnie 50 minut.

Sos czekoladowy:

W rondelku zmiksować żółtka, mąkę i cukier.
Na patelni zagotować śmietanę wraz z mlekiem, następnie dodać do jajek i znowu zmiksować.
Uzyskaną masę wlać na patelnię, i gotować do 5 minut, aż zgęstnieje. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.

Ciasto podawać z ostudzonym sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem.





Czas wykonania: 90 minut.

Ilość porcji z przepisu: 35 średnich kawałków

Ciasto:
~ białko 137,5 g
~ tłuszcze 342,8 g
~ węglowodany 833,7 g
~ błonnik 22 g

Kaloryczność całego przepisu : 6927 kcal.
Jeden kawałek: 197 kcal.


Sos:
~ białko 21,8
~ tłuszcze 59,4 g
~ węglowodany 96,4 g
~ błonnik 0 g

Kaloryczność całego przepisu: 1005 kcal
Jedna łyżeczka: 18 kcal.


Zapraszamy do komentowania:)

5 komentarze:

Szana pisze...

ale mam ochotę strasznie na kawałeczek... przepysznie wygląda!
pozdrawiam ciepło,
szana banana,
www.gastronomygo.blogspot.com

Madleine pisze...

wyglada baaardzo apetycznie!

Anonymous pisze...

serek Provident?? ;o)

ja chyba jednak użyję President :D

Wiga Czarnecka pisze...

Zdecydowanie lepszy wybór :)

gin pisze...

Bardzo ciekawy ten sos, z pewnością wypróbuję :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.