środa, 12 września 2012

Czekoladowe muffiny z konfiturą wiśniową.

Niezwykle proste muffiny ale za to bardzo efektowne. Konfitura z wiśni sprawia, że są wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach.




  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 średni słoiczek konfitury wiśniowej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie.

Do formy na muffiny włożyć papilotki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do dużej miski przesiać mąkę wraz z kakaem. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
W drugiej misce roztrzepać jajko a następnie dodać olej oraz mleko, następnie wymieszać.
Do suchych składników wlać płynna mieszankę zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do ciasta a następnie wymieszać.

Do foremek włożyć po jednej łyżce ciasta a następnie położyć na wierzch małą łyżeczkę konfitury.
Gdy już zapełnimy wszystkie papilotki, konfiturę należy przykry pozostałą masą.
Piec przez 15 minut i pozostawić w formie do ostygnięcia.


Czas wykonania: 30minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 babeczek.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 50,4 g
~ tłuszcze 140,3 g
~ węglowodany 325,5 g
~ błonnik 7,7 g

Kaloryczność całego przepisu : 2736 kcal
Jedna babeczka : 228 kcal

Zapraszamy do komentowania:)

3 komentarze:

Maggie pisze...

Swietnie wygladaja! Nie od dzis wiadomo, ze czekolada i wisnie bardzo sie lubia.

Ola pisze...

urocze maleństwa ;)

nina pisze...

moje najulubieńsze...gorąco polecam!

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.