Niezwykle proste muffiny ale za to bardzo efektowne. Konfitura z wiśni sprawia, że są wilgotne i dosłownie rozpływają się w ustach.
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki kakao do wypieków
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 średni słoiczek konfitury wiśniowej
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie.
Do formy na muffiny włożyć papilotki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do dużej miski przesiać mąkę wraz z kakaem. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
W drugiej misce roztrzepać jajko a następnie dodać olej oraz mleko, następnie wymieszać.
Do suchych składników wlać płynna mieszankę zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do ciasta a następnie wymieszać.
Do foremek włożyć po jednej łyżce ciasta a następnie położyć na wierzch małą łyżeczkę konfitury.
Gdy już zapełnimy wszystkie papilotki, konfiturę należy przykry pozostałą masą.
Piec przez 15 minut i pozostawić w formie do ostygnięcia.
Czas wykonania: 30minut.
Ilość porcji z przepisu: 12 babeczek.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 50,4 g
~ tłuszcze 140,3 g
~ węglowodany 325,5 g
~ błonnik 7,7 g
Kaloryczność całego przepisu : 2736 kcal
Jedna babeczka : 228 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
3 komentarze:
Swietnie wygladaja! Nie od dzis wiadomo, ze czekolada i wisnie bardzo sie lubia.
urocze maleństwa ;)
moje najulubieńsze...gorąco polecam!
Prześlij komentarz