Banalnie prosty deser, idealny jako podwieczorek. Zrobienie galette nie zajmuje dużo czasu a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska z małą zawartością cukru. Podawane na ciepło z lodami może osłodzić ponure, jesienne popołudnia.
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 170 g niesolonego masła
- zimna woda
Owoce:
- 700 g twardych jabłek
- 4 łyżki cukru
- skórka z jednej cytrynycynamon do posypania
Wykonanie.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Owoce:
Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką, delikatnie aby się nie połamały.
Ciasto wyjąc z lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia.
Rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z wierzchu.
Jabłka układać w duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem.
Piec przez 20 minut lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
Podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 35,8 g
~ tłuszcze 145,7 g
~ węglowodany 296,6 g
~ błonnik 19,1 g
Kaloryczność całego przepisu : 2521 kcal
Jeden kawałek : 315 kcal kcal.
Zapraszamy do komentowania:)
5 komentarze:
na ciepło i z lodami.. mozna się rozmarzyć
popieram wpis powyżej:)
Absolutnie przecudne ciacho! Prezentuje sie mega smacznie! :-)
Pysznie sie prezentuje! ;)
Lekki deser zawsze w cenie =) Dobry na każdą okazję :)
Prześlij komentarz