niedziela, 23 września 2012

Galette jabłkowe.


Banalnie prosty deser, idealny jako podwieczorek. Zrobienie galette nie zajmuje dużo czasu a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska z małą zawartością cukru. Podawane na ciepło z lodami może osłodzić ponure, jesienne popołudnia.





Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g niesolonego masła
  • zimna woda

Owoce:

  • 700 g twardych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • skórka z jednej cytryny
    cynamon do posypania
Wykonanie.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Owoce:

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką, delikatnie aby się nie połamały.

Ciasto wyjąc z lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia.
Rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z wierzchu.

Jabłka układać w duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem. 

Piec przez 20 minut lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
Podawać lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.




Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 35,8 g
~ tłuszcze 145,7 g
~ węglowodany 296,6 g
~ błonnik 19,1 g

Kaloryczność całego przepisu : 2521 kcal
Jeden kawałek : 315 kcal kcal.




Przepis bierze udział w:

 
Zapraszamy do komentowania:)


5 komentarze:

asieja pisze...

na ciepło i z lodami.. mozna się rozmarzyć

AZgotuj! pisze...

popieram wpis powyżej:)

Droczilka pisze...

Absolutnie przecudne ciacho! Prezentuje sie mega smacznie! :-)

Capacitier pisze...

Pysznie sie prezentuje! ;)

Belle pisze...

Lekki deser zawsze w cenie =) Dobry na każdą okazję :)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.