środa, 12 września 2012

Muffiny z malinami.

Najprostsze, podstawowe muffiny z dodatkiem świeżych malin. Słodycz ciasta doskonale równoważy się z cierpkimi malinami, idealne na podwieczorek lub do porannej kawy :)






  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 250 gram malin ( mogą by świeże lub mrożone)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Jajka rozbić, wymieszać z mlekiem i olejem, a następnie przelać do miski z suchymi produktami i energicznie mieszać, aż składniki utworzą gładką masę.
Na koniec wsypać maliny i bardzo delikatnie połączyć je z ciastem.

Przygotowaną masę wlewać do papilotków na wysokości ¾ foremki.
Piec przez 20-25 minut, aż muffinki będą lekko zarumienione.


Czas wykonania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 14 babeczek.

Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 44,2 g
~ tłuszcze 62,7 g
~ węglowodany 332,5 g
~ błonnik 22,1 g g

Kaloryczność całego przepisu : 1995 kcal
Jedna babeczka : 142 kcal

Zapraszamy do komentowania:)

4 komentarze:

asieja pisze...

babeczki słodkie i kwaśne maliny to zdecydowanie zgrany duet.

Ervisha pisze...

zamierzam wkróce takie zrobić :D

Belle pisze...

Maliny w muffinach smakują znakomicie =) Czekam na więcej przepisów na muffiny ^^

Ola pisze...

Jak z malinami to dla mnie te pyszne muffiny,widziałam w Lidlu mrożone malinki bo sezonowych już brak to przygotuję takie.

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.