Klasyczne naleśniki z serem znane są praktycznie w każdym domu, jednak dzięki temu purée staną się wyjątkowe i niepowtarzalne.
Naleśniki:
- 2 jajka
- 220 ml mleka
- 85 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 200 g sera białego, pół tłustego
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 2 łyżki śmietanki 30%
- łyżka cukru wanilinowego
- połowa dojrzałego mango
- 1 mała gruszka
Wykonanie.
Jajka, mleko, mąkę olej i sól zmiksować na gładka masę. Gotowe ciasto musi odstać przynajmniej godzinę.
Jajko wraz z cukrem białym i wanilinowym ubijać około 5 minut na parze. Np. na garnku z gotującą wodą. Gdy składniki utworzą gładką masę, zdjąć miskę z pary, dodać ser ze śmietanką i połączyć mikserem.
Po godzinie ciasto przemieszać delikatnie łyżka i zacząć smażyć naleśniki. Najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu, wtedy naleśniki będą lekkie i miękkie.
Podawać nadziane serem i polane sosem z mango.
Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8 naleśników z dodatkami.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 76,4 g
~ tłuszcze 46,7 g
~ węglowodany 137,4 g g
~ błonnik 7,1 g
Kaloryczność całego przepisu : 1254 kcal
Jeden naleśnik z serem i sosem : 157 kcal
Zapraszamy do komentowania :)
4 komentarze:
ooo, wygląda bardzo smacznie ;) zjadłabym!
Dziękujemy bardzo za nominację . Teraz tylko zastanowię się nad kolejnymi nominacjami ;)
Uwielbiam naleśniki z twarożkiem(ulubionym Pilos), a to mango z gruszką wygląda bosko:)
Nie jestem fanką sera,ale to puree z mango muszę wypróbować kiedyś. Takie naleśniczki były by ekstra na sobotnie śniadanie =)
Prześlij komentarz