piątek, 28 września 2012

Sernik mocno czekoladowy.

Sernik i ciasto czekoladowe to chyba dwa najbardziej popularne ciasta. Gdy połączymy je w jedno wychodzi zabójczy deser, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.  Ten sernik jest bardzo czekoladowy - w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki kakao, a poza tym sama czekolada . Jako bazę używamy ciasteczek, również czekoladowych, które tworzą kruchy spód. Dzisiejsza propozycja jest naprawdę prosta w wykonaniu i zapewniam, że zrobi furorę wśród znajomych i rodziny – któż jest w stanie oprzeć się takiej dawce czekolady :)

 




Spód:
  • 250 g ciasteczek czekoladowych*
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 150 g roztopionego masła

Ser:

  • 250 g gorzkiej czekolady **
  • 155 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 750 g sera ***
  • 2 łyżki kakao do wypieków
  • 600 ml gęstej śmietany ( 12 lub 18 % )



*możemy użyć np. ciasteczek owsianych, pełnoziarnistych lub innych kruchych. Jeżeli chcemy by spód był ciemny wtedy 150 g masła roztapiamy z 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej.

**można użyć mlecznej , albo pół na pół z gorzką i mleczną.

*** ser music być bardzo kremowy żeby w cieście nie było grudek, więc można użyć sera gotowego na sernik bez żadnych dodatków, lub bardzo dobrze zmielić klasyczny ser biały.


Wykonanie.

Spód:

Ciasteczka rozgnieść na miazgę ( może by np. w blenderze). Dodać cynamon oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać aż wszystko utworzy całość. Do tortownicy (24 centymetry) wsypaćciasteczkową mieszankę i bardzo dokładnie wyłożyć nią spód oraz boki ( około 4 centymetry w górę) dociskając płaską szklanką. Przygotowany spód włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby stężał.

Ser:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. W międzyczasie w dużej misce ubić jajka z cukrem pudrem, około 5-7 minut, aby były puszyste.

Dodać ser i delikatnie zmiksować do połączenia.
Następnie wsypać kakao i wlać czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec doda śmietanę i wymieszać.

Tortownicę wyjąc z zamrażalnika i na ciasteczka wyłożyć całą masę serową.

Piec 60 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 30 minut w otwartym piekarniku ( dzięki temu sernik nie popęka). Następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać kakao do wypieków. Sernik schłodzić minimum 2 godziny aby dobrze stężał.

Podawać solo lub z konfiturą wiśniową czy innymi ulubionymi dodatkami. 

~~ Przy krojeniu, aby sernik nie był "poszarpany" należy nóż zamoczyć we wrzątku, przetrzeć i pokroić. Taką czynność powtarzamy z każdym następnym kawałkiem.
 


Czas wykonania: 40 minut.

Ciasto gotowe: 4-5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.



Wartości odżywcze dla całego przepisu :

~ białko 190 g
~ tłuszcze 396 g
~ węglowodany 410 g
~ błonnik 34 g

Cały sernik: 6006 kcal.
Jeden kawałek : 375 kcal



Zapraszamy do komentowania:)

15 komentarze:

DarkANGELika pisze...

Wygląda obłędnie;) Czekoladoholicy byliby zadowoleni;)

ilovebake.pl pisze...

Pięknie go zaprezentowałaś. Pozdrawiam :)

Lovelykate pisze...

Ależ czekoladowe! uwielbiam takie ciasta.

ugotujmyto.pl pisze...

Co czekoladowe to dobre ;)!

kocie-smaki pisze...

oj, ciężko się oprzeć takiej czekoladowej rozpuście :)

Wiga Czarnecka pisze...

Zgadzam się w 100% :)

Droczilka pisze...

Fantastyczny ten sernik. Wygląda niebiańsko pysznie! :-)

Maggie pisze...

Bedzie mi sie teraz snic po nocach...

Retro Food Design pisze...

ohhhhh, ohhhh, ohhhh mmmmmmmmmm

Pastelle pisze...

Wygląda fenomenalnie. Musi być pyszny...

blissful pisze...

Cudowne! Mam na takie czeko sernikowe ciacho ochotę od dłuższego czasu, a Twoje zachęca jeszcze bardziej do zrobienia własnego :)

Wiga Czarnecka pisze...

Mam nadzieję, że nie będą to koszmary ^^

Hania-Kasia pisze...

Bardzo apetyczny sernik, chętnie bym spróbowała.

gin pisze...

Fenomenalny :) Sernik czekoladowy to po prostu bajka :)

Belle pisze...

Sernik - ponadczasowy, Sernik czekoladowy - innowacyjna ponadczasowość =D

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.