Sernik i ciasto czekoladowe to chyba dwa najbardziej popularne ciasta. Gdy połączymy je w jedno wychodzi zabójczy deser, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Ten sernik jest bardzo czekoladowy - w jego skład wchodzą tylko 2 łyżki kakao, a poza tym sama czekolada . Jako bazę używamy ciasteczek, również czekoladowych, które tworzą kruchy spód. Dzisiejsza propozycja jest naprawdę prosta w wykonaniu i zapewniam, że zrobi furorę wśród znajomych i rodziny – któż jest w stanie oprzeć się takiej dawce czekolady :)
Spód:
- 250 g ciasteczek czekoladowych*
- pół łyżeczki cynamonu
- 150 g roztopionego masła
Ser:
- 250 g gorzkiej czekolady **
- 155 g cukru pudru
- 3 jajka
- 750 g sera ***
- 2 łyżki kakao do wypieków
- 600 ml gęstej śmietany ( 12 lub 18 % )
*możemy użyć np. ciasteczek owsianych, pełnoziarnistych lub innych kruchych. Jeżeli chcemy by spód był ciemny wtedy 150 g masła roztapiamy z 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej.
**można użyć mlecznej , albo pół na pół z gorzką i mleczną.
*** ser music być bardzo kremowy żeby w cieście nie było grudek, więc można użyć sera gotowego na sernik bez żadnych dodatków, lub bardzo dobrze zmielić klasyczny ser biały.
Wykonanie.
Spód:
Ciasteczka rozgnieść na miazgę ( może by np. w blenderze). Dodać cynamon oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać aż wszystko utworzy całość. Do tortownicy (24 centymetry) wsypaćciasteczkową mieszankę i bardzo dokładnie wyłożyć nią spód oraz boki ( około 4 centymetry w górę) dociskając płaską szklanką. Przygotowany spód włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby stężał.
Ser:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. W międzyczasie w dużej misce ubić jajka z cukrem pudrem, około 5-7 minut, aby były puszyste.
Dodać ser i delikatnie zmiksować do połączenia.
Następnie wsypać kakao i wlać czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec doda śmietanę i wymieszać.
Tortownicę wyjąc z zamrażalnika i na ciasteczka wyłożyć całą masę serową.
Piec 60 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 30 minut w otwartym piekarniku ( dzięki temu sernik nie popęka). Następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać kakao do wypieków. Sernik schłodzić minimum 2 godziny aby dobrze stężał.
Podawać solo lub z konfiturą wiśniową czy innymi ulubionymi dodatkami.
~~ Przy krojeniu, aby sernik nie był "poszarpany" należy nóż zamoczyć we wrzątku, przetrzeć i pokroić. Taką czynność powtarzamy z każdym następnym kawałkiem.
Czas wykonania: 40 minut.
Ciasto gotowe: 4-5 godzin.
Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 190 g
~ tłuszcze 396 g
~ węglowodany 410 g
~ błonnik 34 g
Zapraszamy do komentowania:)
15 komentarze:
Wygląda obłędnie;) Czekoladoholicy byliby zadowoleni;)
Pięknie go zaprezentowałaś. Pozdrawiam :)
Ależ czekoladowe! uwielbiam takie ciasta.
Co czekoladowe to dobre ;)!
oj, ciężko się oprzeć takiej czekoladowej rozpuście :)
Zgadzam się w 100% :)
Fantastyczny ten sernik. Wygląda niebiańsko pysznie! :-)
Bedzie mi sie teraz snic po nocach...
ohhhhh, ohhhh, ohhhh mmmmmmmmmm
Wygląda fenomenalnie. Musi być pyszny...
Cudowne! Mam na takie czeko sernikowe ciacho ochotę od dłuższego czasu, a Twoje zachęca jeszcze bardziej do zrobienia własnego :)
Mam nadzieję, że nie będą to koszmary ^^
Bardzo apetyczny sernik, chętnie bym spróbowała.
Fenomenalny :) Sernik czekoladowy to po prostu bajka :)
Sernik - ponadczasowy, Sernik czekoladowy - innowacyjna ponadczasowość =D
Prześlij komentarz