Dzisiejsza propozycja naprawdę zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Niesamowita fuzja kolorów oraz dodatków może przyprawić o zawrót głowy. Biszkopt imbirowy jest bardzo gęsty i kleisty – idealnie równoważy się z musem cytrynowym. Warstwy z konfitury z czarnej porzeczki i musu prezentują się ( i smakują ) naprawdę wybornie. Tort pokryty jest kandyzowanym imbirem, wiórkami z białej czekolady i naturalnie słonymi pistacjami. Ten wypiek jest pracochłonny ale zapewniamy, że warto poświecić mu czas – na pewno nie będziecie zawiedzeni:)
Biszkopt:
- 4 szklanki mąki
- 2 ¼ szklanki cukru
- 5 łyżeczek imbiru w proszku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki soli
- 360 gram masła
- 1 ¼ szklanki mleka 3,2 %
- 2 ½ łyżki skórki z cytryny
- 8 białek
Mus cytrynowy:
- 7 jajek
- 4 białka
- szklanka soku z cytryny
- 130 g niesolonego masła
- ½ szklanki cukru
- 2 ½ łyżki skórki z cytryny
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 3 łyżki cukru
- 4 białka
Ponadto:
- duży słoik dżemu lub konfitury z czarnych porzeczek
- 2 łyżki imbiru kandyzowanego
- ¼ szklanki pistacji
- wiórki z białej czekolady
Wykonanie.
Mus (mus wykonujemy w dwóch częściach).
Całe jajka wraz z białkami ubijamy w misce, aż będą dobrze spienione.
W drugiej misce miksujemy sok z cytryny, masło i cukier aż utworzą gładką masę, a
następnie nakładamy ją na garnek z wrzącą wodą i mieszamy do momentu gdy cukier się rozpuści. Wyciągamy z wody i delikatnie mieszając łyżką wlewamy jajka. Gdy obie masy się połączą znowu nakładamy na miskę z wodą i ciągle mieszając ogrzewamy około 5 minut.
Dodajemy skórkę z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Mus musi stać w lodówce minimum 8 godzin, najlepiej zostawić go na noc w lodówce.
Biszkopt.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować dwie tortownice o szerokości 22 centymetry : dna wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i imbir. Dodać masło i wyrobić rękami aż składniki się połącza. Potem dolać mleko oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Następnie dodajemy 4 białka i miksujemy. Na koniec dodajemy pozostałe białka i znowu miksujemy. Powstałe ciasto przelewamy po równo do tortownic.
Pieczemy 45 minut. Po zakończeniu pieczenia, biszkopty trzymać w formach przez 10 minut, aż stężeją. Potem wyjmujemy, odrywamy papier i czekamy, aż będą kompletnie zimne.
Mus część druga.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić z cukrem aż będą sztywne ale nie suche.
Przygotowany wcześniej mus wyciągamy z lodówki i wlewamy do niego zimną, żelatynę, mieszając.
W dwóch partiach dodawać białka jajek, mieszając delikatnie aby nie opadły. Wstawić do lodówki na 10 minut aby stężał.
W tym czasie zimne biszkopty rozkrajamy na równe połówki, tak aby powstały 4 blaty.
W tortownicę z nałożoną obręczą wkładamy jeden biszkopt smarujemy go warstwa konfitury oraz ¼ musu. Czynność należyy powtórzyć z każdym blatem. Gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby dobrze zastygł.
Na koniec ściągamy obręcz i dekorujemy pistacjami, kandyzowanym imbirem i czekoladą.
Czas wykonania: musimy wygospodarować wolny wieczór i popołudnie:)
Ilość porcji z przepisu: 16 średnich kawałków.
Wartości odżywcze dla całego przepisu :
~ białko 161,7 g
~ tłuszcze 460,3 g
~ węglowodany 1008,5 g
~ błonnik 12 g
Jeden kawałek : 548 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
3 komentarze:
Mmmm...mus cytrynowy i do tego konfitura porzeczkowa :) To musiało być pyszne :) Lubię takie torty, którymi nie zasładzasz się po jednym kawałku :)
Mmm pycha zrobiłam dzisiaj rano, no coś niesamowitego,szczególnie ta konfitura porzeczkowa, pasuje tutaj idealnie, pycha :)
Są takie wypieki, które choć czasochłonne, warte są każdej minuty nad nimi spędzonej. Twój tort wygląda na jeden z nich :)
Prześlij komentarz